Наем на яхта

Booking

Мечтаете да наемете яхта и да се насладите на живота в морето? 


Сейлинг.Бг ще Ви помогне във всяка стъпка: от избора на яхта спрямо вашите изисквания и бюджет, район и маршрут на плаване до организиране на самото плаване! Ако нямате капитан можем да ви свържем с нашите инструктори и капитани, които да навигират плаването.
Нека разгледаме основните стъпки в процеца на организиране на яхтен чартър и наема на яхта:

1. Кога? Избор на период за яхтената ваканция.     

Тук трябва да имате предвид, че стандартно наем на яхта или яхтения чартър се извършва в рамките на една седмица, от събота до събота. Следователно трябва да си изясните периода, от коя до коя събота, в кой месец?

 

 

2. Къде? Районът на плаване.

Може да обсъдим къде (в коя държава) искате да плавате и по-точен район (например Гърция, Йонийско море, Лефкада)

 

3. Вид яхта (монохъл или катамаран, ветроходна или моторна)

 

Яхтите биват монохъл/еднокорпусни или катамарани/двукорпусни. Също така може да са моторни или ветроходни.


Ветроходни яхти: Те са по-бюджетни от моторните
поради използване на ветрилата и вятъра както и по-икономичните и малки двигатели. 
Еднокорпусните ветроходни яхти (всички ветроходи вече имат и двигатели) са по-бюджетни и до към 13 метровите те разполагат с 3 каюти (една носова и две кърмови). По-големите ветроходни (над 45-50 фута или над 15 метра) могат да имат и 4 или 5 двойни каюти. Единствения “недостатък” на еднокорпусните ветроходи е “кренът” или наклонът, който прави по време на плаване и неудобството, което се създава на пасажерите когато да се движат под стръмен наклон по яхтата или да влизат в салона, което предпоставя за морска болест при голям крен.
От друга страна пък единствено с наемането на ветроходна яхта (еднокорпусна) може да усетите адреналина от плаването под ветрила! Чувството е уникално, но идва малко по екстремно за някои! 


Ветроходните катамарани са по-удобния вариант!
Въпреки по-високата им цена за наем на яхта, те разполагат с 4 или повече двойни каюти, което увеличава мястото за гости от 6 души в една еднокорпусна яхта с 3 двойни каюти на 8, 10 или 12 души за 4,5,или 6 двойни каюти в зависимост от големината и модела на катамарана. По този начин намалявате и разхода на човек, тъй като участниците между които се разделят разходите са повече.
Катамараните са най-предпочитани от семейства с деца, а и от хора които лесно се влияят от морска болест, тъй като са по-стабилни и имат повече пространство както в каютите, така и на дека за игра, за плаж, хранене и релакс.


Моторните яхти също биват еднокорпусни и катамарани. Те са значително по-скъпи поради по-мощните двигатели и съответно по-големия разход на горивото, което се добавя към цената за наем на яхтата и другите разходи. Те са за хора, които обичат високите скорости и искат да посетят повече места в рамките на яхтения чартър - моторниците са направени за това! Катамаранът отново дава повече простарансто и комфорт при плаването, както и повече спални места и каюти (минимум 4, по две на всеки борд).


Извод: Еднокорпусните яхти са страхотен вариант за приключенци, търсещи адреналин или семейства с големи деца поради лишаване на движението по борда по време на плаване както и по-тясното пространство.
Катамараните са отличен избор за наемане на яхта от приятелски семейства с малки деца или хора, на които им става лесно лошо при плаване. Те са просторни, може да се движите, готвите и хапвате спокойно дори по време на път.


4. Избор на оферта за наем на яхта и резервация. 


След като вече сте наясно каква яхта ви трябва, кога и къде ще плавате с нея, Сейлинг. Бг ще проучи и ще ви изпрати няколко оферти на различни яхти и цени за наем спрямо големината, датата на производство (по-нова или по-стара), вида яхта (еднокоспусна или катамаран, моторна или ветроходна) и екстрите.
След като сме обсъдили всичко по избраната от вас оферта, преминаваме към резервацията.


При резервиране на яхта обикновено агенциите искат 50 % от сумата за яхтения наем. Другите 50% се плащат до месец преди датата на яхтената ваканция.

 

5. Цена за наем и допълнителни разходи
Цена за наем + такса почистване + капитан + гориво + депозит
Какво включва цената за наем на яхта и какви допълнителни такси се прилагат?
В цената за наем на яхтата се включва наема на яхтата с посочените включени екстри в нея като помощна лодка, пълно и интериорно и кухненско оборудване и други. 


Допълнителни разходи и задължителни екстри:

  • Таксата за почистването на яхтата и зареждането й със спално бельо, кърпи и консумативи е задължителна екстра, варираща от 250 до 500 евро в зависимост от големината и вида яхта.
  • Цената на яхтата НЕ включва екипаж/капитан. Ако сте любители и нямате опит в капитанстването, то ще трябва да добавите и капитан, който струва 1330 евро плюс поемане на храни и напитки на борда за желания период от 7 дни.
  • Друг допълнителен разход е горивото. При настаняване получавате яхтата с пълни горивни танкове и при предаване трябва да я върнете отново максимално заредена с гориво. Ветроходните яхти било то еднокорпусни или катамарани не харчат много гориво в сравнение с моторните такива. За пример един 14-15 метров ветроходен катамаран спокойно ще обиколи Йонийските острови с до 500 евро гориво, а еднокорпусната 250-300 Е. Моторните яхти могат да “глътнат” и над 1000/2000 евро  в зависимост от големината си, тъй като са с много мощни двигатели и разчитат единствено на тяхната сила.
  • “Депозитът” е още нещо, което привидно оскъпява яхтената ваканция освен наема на яхтата, но всъщност не е така, защото той се блокира в дебитна/кредитна карта на клиента и след успешно и безаварийно приключил чартър сумата се освобождава.
  • Обобщение:

След като сме уговорили всичко ние от Сейлинг.Бг поемаме документацията и комуникацията с всички страни : с вас като чартьор/наемател на яхтата, със собствениците/агенцията осигуряваща  яхтата и с капитана на яхтата.

Всичко друго е въпрос на хубаво време, хубаво изкарване и незабравими моменти по време на плаването!

Започнете планирането на вашето плаване сега, очакваме Вашето запитване!


Колкото по-рано преди сезона резервирате вашата яхтена ваканция, толкова по-голям е шанса да намерим по-нова и луксозна яхта на по-достъпна цена. След март и април месец наема на яхтите започва да поскъпва и се удвоява и утроява през топ сезона от средата на юни до края на август. 

 

 

 


Yacht charter availability powered by booking-manager.com