Блог

8ми март и жените в морето

На международния ден на жените ще ви разкажем какво е една жена да живее на борда и какво е да упражнява тази на пръв поглед "мъжка" професия.

Казвам се Таня, капитан/ка, морски инструктор от Сейлинг.Бг и ще споделя невероятната история как направих яхтинга своя живот професия...

Как започна всичко..

Ами как... всяка история започва с мъж...или с жена...В моя случай срещнах много интересен мъж, който не обича градския начин на живот, впуска се лесно, но отговорно във всякакви приключения за да избяга от зоната на комфорт - извън която човек научава нови неща, преживява нещо различно, чувства се истински жив, само/възпитава се и се учи да се съобразява и търпи когато трябва.

Та след университета решихме, че ще пробваме да капитанстваме след като завършихме успешно капитански курс "Водач на 40 БТ по море" и без никакъв опит се впуснахме в Черноморско приключение с ветроходни яхти, изпълнено с много емоции, отговорности, бури и весели моряшки вечери. Хареса ни свободата, която дава на погледа и ума морската шир и решихме да продължим с нови морски предизвикателства.

Така развивайки се в яхтената индустрия и с по-сериозни курсове и сертификати, а днес и като горди създатели на Морски квалификационен център Сейлинг.Бг, който е и единствения предтставител в България на Кралската Вхтена Асоциация на Великобротания RYA ...не съжаляваме за миг за решението да живеем в морето на яхта.

Какво ми даде?

Вяра в себе си, че мога да боря страховете си и да ги превръщам в свои мечти, да опозная себе си в друга светлина!

 Даде ми и лукса да живея в природата, в чиста и здравословна среда, възможността да отидем там, където никой друг не може и да се докоснем до недокоснатото..

Възможността да пътувам и опозная различни дестинации, хора, раси, религии.. да имам безценни приятелства по цял свят, да живея един по-приключенски и  различен живот.

Дали мисля, че тази професия е "само за мъже" и има някаква дискриминация...

Въпреки, че повечето капитани са мъже мисля, че всяка жена, която поиска и обича да управлява яхта и да бъде в морето е приветствана и добре обгрижвана от мъжката част от индустрията. В морето хората си помагат обикновено, а жените се ценят и се чувстват специални като малцинството в яхтения свят ;) Васъщност навсякъде, където съм била от малкото жени..или единствената -по пристанища, на борда на различни яхти...винаги са ме карали да се чувствам специална и различна, по-смела и нестандартна! От друга страна съм внасяла разнообразие, красота и грижовност в мъжката компания на борда.

Какви предизвикатеслтва срещна на яхтата в морето:

Имайки предвид, че с Венцислав Добринов направихме освен много плавания в цяло Средиземно море, Гърция, Турция, Италия, Франция, Испания и Португалия, ние осъществихме няколко презокеански плавания от и до Карибите през Атлантическия океан..мога да изброя много... притесняния, изумления, отговорности, вахти, вятър, бури, безветрие, летящи риби, китове, делфини, жега..крен..предполагам само прочитайки този ред ви връхлетяха хиляди чуства и емоции -  е ние ги изживяхме! Колкото и трудно да беше понякога е безценно и уникално!

Предизвикателствата в морето са от различни естества - съобразяване на маршрута с времето, вятъра, вълната, течението, крена (накланянето) на яхтата и готвенето на борда под наклон, неудобствоото от тесните пространства и съобразителността с различните характери на гостите на борда...липсата на близки и приятели...социални контакти..но в края на деня и плаването всяка трудност те прави по-силен и по-горд от преживяното!

Как ще вдъхновя други жени да изберат яхтинга?

Освен заради слънцето и морето бих препоръчала яхтинга като начин на почивка или на професия/живот на всяка жена, за да се оцени, да усети силата си заставайки зад "руля" и да развие потенциала на фантазията си, защото в морето животът е една магия, която започва с изгрева, залязва в нощното море и плава под ярко изразения Млечен път, за да се събуди с мирис на море и разгърне с новия изгрев за още един ден без очаквания, графици и трафик...а за една непринунеда спирка на котва за гмуркане от яхтата и разхаждане в тюркоазени или тъмно сини води, за един лежерен обяд и плаж на борда, шнорхелинг, за адреналина от усещането на вятър в косите и в платната и накрая за един незабравим залез споделен с любими хора и вечеря на някой непознат остров, нови запознанства, вкусни морски храни и питиета!

Бъдете смели! Открийте и изживейте магията на яхтинга поне веднъж...ще промени начина ви на мислене, релаксиране и планиране! 

Разгледайте нашите предложения за седмица на яхта или се свържете с мен, за да  ви предложа едно различно морско приключение!

А за още по-смелите жени....чакам ви на капитанския курс "Водач на кораб до 40БТ по море'!