Блог

Плаване в Хърватска

Хърватска е една прекрасна дестинация, която освен със зеленината на иглолистните си гори, маслиновите горички, морето и езерата, лозята и овощните си градини, впечатлява и с историята и архитектурата от Древна Елада, Рим и Средновековието.

Както на островите, така и на сушата освен на природата можем да се насладим на културното наследство на Хърватска. Едни от най-посещаваните места са: столицата Загреб, национален парк Плитвички езера - част от Юнеско полуостров Истрия: Пула (амфитетър “Арена Пула”), Еуфразиевата базилика в Пореч,градовете Ровин и Опатия,Задар, Сплит (Дворец на Диоклециан), Дубровник - перлата на Адриатика.

 

Известни и посещавани острови:

 О-в Црес, о-в Крък, о-в Солта, о-в Брач (един от най-красивите), о-в Хвар - един от най-посещаваните и най-слънчевите острови, наричан също островът на лавандулата, а и известен с белите и червените местни вина и овощните си градини и нощния живот, о-в Вис - забраненият остров, тъй като е бил военна зона до 1992г. - известен с традиционна хърватска кухня и дегустация на местните вина., о-в Коркула или “Малкият Дубровник” (смятан за родния град на Марко Поло) о-в Ластово, о-в Млет и др.

 

Най-подходяшото време за плаване в Хърватска:

От април до юни и по-късно през септември. 

Юли и август островите са много претъпкани, но освен това през най-горещите месеци трябва да се внимава с вятъра бора (северен/североизточен вярър), подобен на Мелтема в Егейско море и на Мистрала в залива на Лион, Франция.  Вятърът е многсилен и поривист…да има готовност за рифоване при силен порив, а още по-добре да се рифова превантивно.

През пролетта и есента трябва да се внимава за вятъра “сироко”, идващ от Сахара. 

 

Най-подходяшият район за плаване:

 Средна Далмация, районът около Сплит, тъй като островите са наблизо и има вятър.

 

Други дейности освен ветроходството, които може да се практикуват и на сушата:

Колоезденето и катеренето е много разпространено в района, както и повечето водни спортове освен ветроходството.

 

Примерни маршрути за едноседмичен круиз с ветроходна яхта:

1 ден Сплит ( ACI Marina Split)  до о-в Хвар . Ако пристанището на Хвар е пълно, може да се закотвите в залива Палмизана, откъдето има морски таксита до града Хвар.

2 ден: о-в Хвар - Коркула  или “Малкият Дубровник” ( смятан за родния град на Марко Поло).

3 ден: о-в Коркула - о-в Ластово (залив Заклопатица).

4 ден: о-в Ластово - о-в Вис (забраненият остров, тъй като е бил военна зона до 1992г.), може да се посетят Сините пещери (The Blue Caves) в района.

5 ден: о-в Вис - О-в Хвар, Стари Град.

6 ден: о-в Хвар, Стари Град - о-в Солта

В залива Сесула може да се насладите като за последно на морето (шнорхелинг, плуване, гмуркане), а вечерта може да посетите малкото селце Маслиница, известно с прекрасни гледки на залязвашото слънце.

7 ден: о-в Солта - гр. Сплит (може да посетите Дворец на Диоклециан, част от световното историческо наследство на Юнеско)

 

Втори маршрут:

1 ден: о-в Сплит - столицата на о-в Брач - Супетар.

2 ден: о-в Брач - о-в Вис (забраненият остров, тъй като е бил военна зона до 1992г.).

3 ден: о-в Вис: Плаване от гр. Вис до гр. Комица. От Комица може да се посетят естесвения феномен Сините пещери на близкия о-в Бисево.

4 ден: гр. Комица, о-в Вис - гр. Хвар, о-в Хвар. Един от най-посещаваните и най-слънчевите острови, наричан също островът на лавандулата, а и известен с белите и червените местни вина, овощните си градини и нощния живот.

5 ден: о-в Хвар: плаване от гр. Хвар до гр. Стари град ( дегустация на местни вина, зехтин, сирена).

6 ден: о-в Хвар - о-в Брач, Бобовица.

7 ден: о-в Брач, Бобовица - гр. Сплит.

 

Документи, нужни при наемане на яхта:

В Хърватска при наемане на яхта освен лична карта/паспорт и капитанско се изисква задължително УКВ/ VHF сертификат.

 

Цена за едноседмичен яхтен чартър:

Между 2500-3000 в сезона за 40 - 42 футова яхта, ако се планира и резервира плаване по-рано (февруари - март) е значително по-евтино.

 

Най-подходящият размер яхта:

40-42 фута монохъл или 38 или 40 фута катамаран

Марини:

Марини, където може да се зареди гориво: ACI Split marina, Trogir marina,  Milna marina на о-в Брач, Rodac marina на о-в Солта.