Блог

Патрис Франчески - приключенец и мореплавател

Сейлинг.Бг в партньорство с Банско Филм Фест 2019 има честта да покани и реализира срещата с една интересна и приключенска личност като Патрис Франчески. Разказите му за плаванията, които е извършил като капитан на кораба „La Boudeuse“, за околосветска обиколка с моторен делтапланер през осемдесетте години и още много други може да чуете на живо на 23 ноември, 16:00ч., Голяма зала, Читалище „Никола Вапцаров“, град Банско.

 

Кой е Патрис Франчески?

Патрис Франчески е роден в Тулон през 1954г. Той е истински приключенец, мореплавател, политически философ и френски писател. Носител е на наградата за френска литература за къс разказ „Prix Goncourt“ през  2015 г. Това е най-важната награда във френската литература. Патрис Франчески също е авиатор и моряк. Винаги е споделял живота си между писането и приключенията. Организира, въздушни и морски експедиции по света.

Той е първият пилот, който прави околосветска обиколка с моторен делтапланер  през осемдесетте години. Като моряк той е капитан на кораба „La Boudeuse“ , с който прави около двадесет океански експедиции по целия свят с научна цел и в борба с климатичните промени.

 

Патрис Франчески е ръководител на  много хуманитарни мисии в разкъсвани от война страни – от Босна до Сомалия, живял е сред коренното население на едни от най-отдалечените страни – Папуа и Нова Гвинея, индианци, пигмеи. Неговите романи, разкази, поезия и есета са неразделна част от ежедневието му в един ангажиран, свободен и бурен живот, в който той се опитва за „да достигне границите на възможното“. Освен това е запасни офицер във френската армия и е част от престижната група на писателите във ВМС.

Заповядайте на среща с Патрис Франчески на 23 ноември, 16:00ч., Голяма зала, Читалище „Никола Вапцаров“, град Банско.

 

Едно от най-интересните събития на Банско Филм Фест 2019!