Блог

Коледни размисли за океана, пандемията и смелостта...

Коледата (не)възможна част II

 

Последните две години живеем в странен свят, изпълнен със страх за здравето ни, страх от срещите ни с хора на закрито и открито, страх и безпокойство от всичко невидимо пък и видимо...Оправдан ли е този страх? Разбира се, че ДА! Това е извънредна ситуация, която всички се надяваме да приключи колкото може по-скоро...но дотогоава? 

Нека погледнем как ни промени този по-затворен житейски модел? Суетата вече не е същата и преживяването на моментите заедно е по-ценно от нея! Повечето хора вече имат възможност да работят от вкъщи, което колкото и да е изнервящо понякога е толкова сладко и по-лежерно всекидневно! Вместо да ставаш, пиеш кафето на крак с едното око затворено, а другото го гримираш вече, защото бързаш за автобуса, метрото или колата...то работата отвкъщи дава цялото време на света преди началния час на работния ден да си направите кафе, да го изпиете сгушени в мек халат на дивана и да си додремете и досънувате на спокойствие, слушайки любимо парче по "радиото" ;) В почивката на работния ден, освен че можете да се погушкате с другите членове на семейството ви (ако те също работят от вкъщи и/или не ходят на градина и има кой да ги гледа в съседната стая), може и да си посвършите някоя домакинска работа и да си освободите вечерта за игра с децата или за филмче с половинката! Някои хора биха казали, че е скучно, няма срещи, нови познанства... непредвидени ситуации, в които можеш изведнъж да се влюбиш и той/тя да се окаже любовта на живота ти...и това е така и е вярно! Наистина е много по-трудно за по-младите хора, тинейджърите които имат нужда от по-активен социален живот...макар че той май отдавна кипи по-активно в социалните мрежи онлайн отколкото в реалността и то доста преди пандемията!

Научихме се да бъдем гъвкави, да се адаптираме, да бъдем по-истински и да си поставяме приоритети...здравето преди всичко, за да живеем и да надживеем пандемията!

 Научихме се да се информираме (дали?) или дезинформираме, ваксинираме или НЕваксинираме, да поставяме под съмнение или да се доверяваме на учени, политици и световните медии? Един объркан свят от смесени чуства, които обаче изчезват когато сме си вкъщи, здрави, сгушени в уюта на ежедневието си с любимите хора...и просто благодарим, че сме тук и сега! 

Този объркан свят малко ми напомня за океана...едно огромно пространство със смесени чуства, особено ако живееш в него! Океанът, който имах щастието да прекося няколко пъти в досегашния ми 39 годишен живот! Океанът - страшен, но съблазнителен за всеки приключенец, бурен, но най-спокойното и тихо място на света когато е в затишие, предизвикващ - изкарва от теб неподозирани качества на храброст, смелост и гордост, че си се справил с бурната ситуация, красив и естествен, защото те връща в природата и ти напоня че си зависима част от нея, когато видиш семейство китове да обикалят лодката и да ти хвърлят по едно голямо око, за да раберат кой си ти...или пък стадо делфини (семейство морски бозайници от разред Китоподобни както казва Wikipedia) да дойдат да поиграят с носа на яхтата и да ти правят компания близо час подскачайки и правейки всякакви салта и скокови гмуркания като най-изявените циркови артисти, но на природната сцена в естествената им среда!

Ах, океанът, морето ... какво по-хубаво нещо и какъв по-безопасен "пристан" от това да бъдеш там по време на пандемия, далеч от градските струпвания, страхове от срещи с хора и невидими и видими вирусчета, далеч от мръсния въздух и консервирана храна...там в истинското, но трудното, в красивото, но суровото....или може би просто на яхтата с подбрана от вас ваксинирана или НЕваксинирана компания, близо до някой пристан на сгушено гръцко островче, за тези, за които океанът е прекалено страшен и за тези, пристрастени към градския начин на живот! 

За всеки има яхта, за всеки има пристан...въпросът е да го търсиш и да го намериш сам за себе си! 

Пандемията ни дава доста време, а и поводи за размисъл, кое е важно и кое не е, защо е така и защо не е? 

За идващата нова 2022 година екипът на Сейлинг.Бг ви пожелава освен здраве и късмет да не се срещате с Ковид 19, ние ви пожелаваме да се предизвикате, да излезете от комфорната си зона (което вече е факт покрай Пандемията) и да направите неща, които не сте дръзвали да правите преди, но винаги сте искали, да изречете нещо на някой, което от гордост сте премълчавали (Обичам те! Извинявай!), а сте знаели че не е правилно, да се усмихвате повече въпреки вас самите и да станете по-позитивни дори ако сте песимисти по природа!

Дерзайте, бъдете, дръзнете, опитайте, решете, направете ....Станете Капитани...на всяка яхта, но и на вашия личен живот!

 

Бъдете здрави и смели!

 

Весели Коледни празници!

Таня Джачкова и екипът на Сейлинг.Бг