Блог

Коледата невъзможна...?

В последните мигове от тази драматична 2020г си даваме много равносметки...за важните и по-малко важните неща в този комерсиален свят.

Какви са всъщност "плюсовете" ако изобщо може да се говори за плюсове в пандемия и минусите на този период ще се опитаме да обобщим тук...

 

"Плюсовете" за някои хора (защото тези плюсове за някои може да са минуси) са времето прекарано с най-близките в семейния кръг и най-вече с децата, които иначе виждаме само вечер след градина или училище и припряни и притиснати от времето бързаме да ги нахраним и приспим, за да са готови за идния ден...Времето, което печелим дори от това, че не пътуваме до работа, а се настаняваме уютно в халата с кафето си да работим от вкъщи...Времето, което ни даде възможност да изкараме курсовете, които отдавна искахме да изкараме, но не ни оставаше време в забързания живот преди пандемията... Разпространението и валидирането на онлайн/дистанционна форма на обучение в много области, която преди пандемията не беше призната и разработена. Стимулът и успехът да бъдеш супержена/майка която трябва да върши сто неща едновременно заедно с децата и опитващият се да работи съпруг вкъщи и/или супермъж/баща, който се опитва да работи, заключен в съседната стая под звуците на беснеещите деца и който се включва в домакинството, за да омилостиви изнервената си от ситуацията жена, но и преоткрива себе си като един мастершеф в готвенето и се сдобива с ново хоби, което още повече го издига в очите на своята съпруга...

Изобщо пандемията ни показа, че можем да живеем с много по-малко вещи, хора, спа процедури, маникюри, прически, купони... или може би да оцелеем за известно време без тях. Със сигурност след пандемията хората с нетърпение ще се върнат към всички тези удоволствия и с право... но засега тези лишения ни дват и малко повече време за размисъл, оценка на приоритетите и надежда, че спазвайки противоепидимичните мерки ще спасим себе си и живота на хората около нас!

 

За минусите... трудно е да се обобщят и най-вероятно тепърва ще има статистика за размера и обхвата им, но загубата на работа, бизнес и/или любими хора е неописуемо и безсилно чуство...което още повече трябва да ни мотивира да правим всичко нужно, за да преборим тази пандемия заедно...макар и по отделно!

 

За екипът на Сейлинг. Бг и тренировъчния център на RYA Lounge Yachting можем да направим следната равносметка и да благодарим на всички, доверили се на нас бъдещи капитани, които ни помогнаха да минем през тази тежка година с положителен резултат!

1. Безкрайно сме щастливи, че имаме възможността да провеждаме теоретичните куросве на "Водач на кораб до 40БТ по море" в онлайн/дистанционна форма. Ние сме единственият лицензиран тренировъчен център на кралската яхтена асоциация на Великобритания RYA  в България (The Royal Yachting Assosiation) и от години сме запознати с предимствата и предлагаме онлайн обучение на теoретичните капитански курсове на RYA. Отдавна се надявахме и българската морска администрация да одобри и разреши тази форма за обучение за теоретичната част на капитанския курс "Водач на кораб до 40БТ по море", което се случи в резултат на пандемията.

Това е огромен успех, който спомогна за оцеляването и дори развитието на бизнеса, тъй като не само задържа но и засили интереса на курсистите. Бъдещите капитани от своя страна реализираха мечтата си и използваха времето си в изолация да изкарат курсът "Водач на кораб до 40БТ по море", а после в подходящ момент изкараха и практиката към него и се запознаха с екипът ни в залата, спазвайки противоепидемичните мерки.

2. Яхтингът се оказа една много добра форма на ваканция и начин на живот по време на пандемия, тъй като капацитетът на яхтата е ограничен и компанията е подбрана и лимитирана. В същото време какво по-здравословно и стимулиращо имунната система от това да си насред морето, на слънце... облян от витамин Д, далеч от тълпите на града и да поддържаш форма с лежерно плуване в морето. Яхтингът е перфектната изолация в период на пандемия!

3. Не на последно място искаме да благодарим за услилията на всички участници както от нашия екип така и на курсистите, които спазваха всички мерки и направиха комуникацията и курсовете възможни и приятни! Оказа се, че дори по телефона и онлайн хората могат да комуникират и да се разбират, дори са по-толерантни един към друг, може би и по-спкойни!

 

След всичко това изпращаме старата година със смесени чуства...благодарност, любов, тъга но и надежда за новата 2021г да е по-добра, по-здрава и по-социална!

В този дух, говорейки за надежда нека споменем и бъдем благодарни за ерата, в която живеем, за научните постижения и за ваксините, които учените разработиха в толкова кратък срок в резултат на дълги години проучвания и на това, че бяха финансирани в пандемията.

 

А нашата благодарност и принос за човечеството е изборът ни да се ваксинираме! 

 

Бъдете здрави, учете, живейте, обичайте се и трупайте преживявания дори и онлайн!

Хубавото тепърва предстои!

 

Весело посрещане на 2021г!

От екипа на Сейлинг.Бг

 

Цена: 0.00 лв.